DE HAAGSE SCHOOL: ZOEKTOCHT NAAR DE ‘EENVOUDIGE WAARHEID’ – code 212 –

De stroming dankt zijn naam aan de stad waar veel van de leden een korte of langere periode hebben geresideerd.
De kunstenaars haalden hun inspiratie echter niet alleen uit die stad en omgeving. Ze verwerkten ook indrukken die ze tijdens hun reizen op-deden in Parijs, Brussel, Barbizon, Oosterbeek en Laren.
Daarnaast werden ze geïnspireerd door studies naar de natuur en geschilderde landschappen door de meesters van de Gouden Eeuw.

Bekende namen uit deze periode zijn Jozef Israëls, Jacob en Willem Maris, Willem Roelofs, Constant Gabriël, Hendrik Willem Mesdag en Anton Mauve; zij streefden een realistische weergave na. Kenmerkend was dat die weergave tevens een spiegel probeerde te zijn van de gemoedstoestand van de kunstenaar.
Het leverde een zoektocht op naar de ‘eenvoudige waarheid’. Het kwam tot stand door eigen observatie en kreeg vorm in een weergave van het werkelijke leven. Hun schilder’streek’ werd steeds losser wat een gunstige invloed op op de kleurwerking en het totaaleffect had.

In vier bijeenkomsten maken we kennis met de leden, hun verschillen en overeenkomsten, hun inspiratie-bronnen en hun ontwikkeling.

Wanneer: 4 x op woensdag van 14.00 – 16.00 uur
Data: 15 en 29 nov,  6 en 13 dec. 2017
Docent: Inge van Velzen, kunsthistorica
Kosten: Leden € 33,- / niet-leden € 39,-

Klik hier om je in te schrijven