HET INTERBELLUM: BEELDENDE KUNST IN EEN GESPANNEN WERELD – code 213 –

Het interbellum is de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Na de Eerste Wereldoorlog ontstaat de Dada beweging met Marcel Duchamp die probeert om geheel nieuwe opvattingen over kunst te introduceren. Dit mondt uit in het Surrealisme en Magisch Realisme maar ook een wat zakelijke vorm van uitbeelden doet zijn intrede.
Daarnaast zijn er ook eenlingen als Chagall, De Chirico en Morandi actief. De uitbundige Art Deco van de jaren twintig wordt door de crisis verdrongen en de politiek getinte kunst doet zijn intrede in Duitsland, Italië en Rusland van de jaren dertig.

Ondanks Nederlands’ neutraliteit in de Eerste Wereldoorlog hadden politieke en economische ontwikkelingen in Europa als gevolg van die oorlog veel invloed op het geestelijk en cultureel leven hier. De groei van socialistische en anarchistische groeperingen en de economische crisis van de jaren ‘20 en ‘30 riep bij kunstenaars uiteenlopende reacties op.

De ‘realistische’ schilders als Hynckes, Koch, Willink en Moesman documenteerden de crisis, waaruit zij geen uitweg leken te zien, of zochten creatief vanuit zichzelf naar wegen om de crisis te overwinnen.
Het idealistisch wereldbeeld van De Stijlkunstenaars daarentegen had ondanks genoemde crises stand gehouden, ‘een evenwichtige verhouding van het universele en het individuele’ (Van Doesburg). Dit krachten-veld liet geen kunstenaar onberoerd, zelfs geen stelling nemen was een stellingname!

Wanneer: 4 x op woensdag van 14.00 – 16.00 uur
Data: 10, 17, 24 en 31 januari 2018
Docent: Inge van Velzen
Kosten: Leden € 33,- / niet-leden € 39,-

Klik hier om je aan te melden