KUNSTHISTORISCHE PLEKJES IN NEDERLAND – code 214 –

Ons land heeft een rijk kunsthistorisch verleden. Overal in het land kunnen we voorbeelden zien van Europese stromingen zoals de Gotiek of Renaissance.
In deze cursus word je aan de hand van beeldmateriaal, ‘meegenomen’ naar een aantal van deze plekjes in Nederland. We bewonderen niet alleen de aanwezige architectuur maar ook de schilder- en beeldhouwkunst die in die periode en in die plaats vervaardigd werd. Een week na iedere lezing gaan we op excursie om ter plekke de objecten bekijken.

De eerste lezing en excursie zal óver en naar Leiden zijn waar veel prachtige panden in de stijl van het Hollands Classicisme te zien zijn. Architect Arent van ’s Gravensande, een leerling van Jacob van Campen, was een tijd aangesteld als stadsarchitect van Leiden. In die hoedanigheid heeft hij voor de stad en voor particulieren enkele schitterende panden ontworpen en laten uitvoeren. De wandeling wordt mogelijk afgerond met een bezoek aan de Bibliotheca Thysiana; deze is nog in de originele staat zoals in 1654 door de architect ontworpen.

Tussen 1850 en 1900 was het aantal inwoners van Den Haag enorm gestegen. De Haagse middenstand floreerde en om als modern over te komen werden gevels regelmatig gerenoveerd. Vaak werd het decoratieschema van de Jugendstil toegepast, in de Franse en Belgische florale variant of het meer geometrische van de Schotse of Weense variant. Naar aanleiding van de tweede lezing lopen we een week later in Den Haag langs deze schitterende Jugendstilpanden. In het Gemeentemuseum bekijken we de collectie Jugendstil-keramiek.

Tot slot wandelen we na de 3e lezing door de Amsterdamse Pijp, een wijk waar woningbouwverenigingen in het stadsplan van Berlage hun huurblokken lieten bouwen. Deze sociale woningbouw is in de beroemde Amsterdamse Schoolstijl gebouwd. Deze stijl kenmerkt zich onder andere door expressieve, organische vormentaal en decoratief gebruik van bouwmaterialen. In het Amsterdams Museum worden nog veel voorwerpen en meubilair in deze stijl bewaard.

Wanneer: 3 x op woensdag van 14.00 – 16.00 uur (lezingen).  3 x excursies ook op woensdag. 
Data:
7 en 14 maart 2018: lezing en excursie ‘Hollands Classicisme’ in Leiden
28 maart en 4 april 2018: lezing en excursie ‘Jugendstil’ in Den Haag
18 en 25 april 2018: lezing en excursie ‘Amsterdamse School’ in Amsterdam
Docent: Inge van Velzen
Kosten: Leden € 49,- / niet-leden € 58,- (reiskosten en entree museum niet bij de prijs inbegrepen)

Klik hier om je aan te melden