BERGSPORT ZUID-OOST NEDERLAND (ZON)

WINTERWEEKEND: WANDELEN / SNEEUWSCHOENLOPEN

Onze jaarlijkse eerste buitensportactiviteit in een nieuw jasje. Vanuit een natuurvriendenhuis nabij Malmédy gaan we dit weekend op pad met hopelijk sneeuwschoenen door de prachtige omgeving van dit deel van België. Rondom de Hoge Venen zijn er diverse mogelijkheden voor sneeuwschoentochten of gewone wandelingen.
Wees er snel bij want de plekken zijn beperkt!


Datum:
2 – 4 februari 2018
Kosten:
ong. € 50,- excl. reis- en verblijfskosten
Opgave: bergsport@nivon-arnhem.nl

TRAILRUN 2-daagse

In samenwerking met Taalentrails organiseren we een trailrun-tweedaagse. De eerste dag rennen we van NS-station over onverharde paden over de hei en door het bos naar Natuurvriendenhuis De Bosbeek waar we overnachten.

De volgende dag rennen we langs de beroemde Wodanseiken en mooie beekjes weer terug over de Veluwe naar het treinstation. Plezier staat voorop, het is geen wedstrijd.


Datum:
 7-8 april 2018
Prijs: € 55,- (niet leden € 70,-), incl. lakenpakket, avondeten, ontbijt en lunchpakket.
Info: J. Denekamp,  j_denekamp@hotmail.com

VERDWALEN IS BALEN

Leren omgaan met kaart, kompas en gps voor beginners rondom natuurvriendenhuis De Bosbeek.  Deze cursus biedt uitkomst voor diegenen die zich de kennis van verantwoord kompasgebruik eigen willen maken.
Een route buiten de gebaande paden, slecht weer tijdens een tocht of ineens overvallen worden door mist; allemaal omstandigheden waardoor kennis van kaart en kompas een noodzaak wordt.

Datum: 6-8 april 2018
Prijs:  € 75,- (niet leden € 90,-)  incl. warme maaltijd zaterdagavond
Opgave: bergsport@nivon-arnhem.nl

OV-WANDELTWEEDAAGSE

We gaan weer twee mooie tochten lopen:

  1.  Bergwandelen op de Zuid-Veluwezoom: dit  is een rivierenlandschap afgewisseld met bossen en beken. De meeste bekende ‘berg’ is de Gebbeberg. De eerste dag, 20 km. gaat van NS-station Rhenen naar De Bosbeek. De tweede dag, ook 20 km. gaat naar NS-station Arnhem
  2. Veluwe Zwerfpad: Deze bosrijke 2-daagse komt langs het Wekeromse Zand, Planken Wambuis en de Ginkelse heide. De eerste dag, 24 km. gaat van NS-station Lunteren naar De Bosbeek. De tweede dag, 13 km. gaat naar NS-station Oosterbeek.Datum: 7-8 april 2018
    Kosten: € 50,- (niet-leden € 60,-) incl. lakenpakket, avondeten, ontbijt en lunchpakket. Je wandelt op eigen gelegenheid en overnacht op de Bosbeek.
    Opgave: bergsport@nivon-arnhem.nl

WANDELEN IN DE AVEYRON

Onder leiding van een gids wandelen in het prachtige Centraal Massief in Zuid-Frankrijk; of fietsen, klettersteigen, kanoën. In de Aveyron schijnt de zon volop en bloeien de bloemen naar hartelust. Kom mee genieten van deze prachtige landschappen.

Datum: 4-11 mei 2018 Aveyron, Frankrijk
Prijs: € 425,- (lid) en € 490,- voor niet-leden, incl. reiskosten ter plaatse.
Opgave: bergsport@nivon-arnhem.nl

KAJAKWEEKEND

Ook dit jaar gaan we weer lekker los op het water. Kanoën en mountainbiken rondom het Zuidlaardermeer.
24-26 augustus 2018.

Vrijdag 24 augustus verzamelen we op camping in Noordlaren, waar we zaterdagmorgen vertrekken om de kano’s op te halen en een tocht te maken over de Hunze en Zuidlaardermeer.
Vanuit Noordlaren wandelen we terug naar de camping waar we de volgende dag de tocht voortzetten per mountainbike.

Kosten € 60,- leden, € 90,- niet leden

Info en opgave, bergsport@nivon-arnhem.nl

BASISCURSUS BERGSPORT 2018

Het doel van deze beginnerscursus is om je de vaardigheden en kennis bij te brengen om met plezier en verantwoord in de bergen op pad te gaan.
De cursus is opgebouwd uit verschillende onderwerpen die met het cursusboek worden behandeld.
Samen vormt het een goede voorbereiding voor de wandel-/klim- en klettersteig-week rond Pasen in Frankrijk of op de alpinecursus in juli in Oostenrijk.

1. Alpine gevaren
Algemene zaken wanneer je in berggebieden op pad gaat. Ook komen zaken als conditie, EHBO en een bergsportmenu aan de orde.
2. Tochtenplanning
Je leert topografische kaarten te interpreteren, een tijdsplanning op te zetten en slim om te gaan met bagage en voeding. Ook wordt er ingegaan op de mogelijke gevaren en worden veel handige tips en ervaringen uit de praktijk gedeeld.
3. Touwtechnieken
Aandacht voor alle belangrijke touwhandelingen. Zaken die je moet weten en goed moet beheersen voor je op stap gaat.
4. Weerkunde
Met onderwerpen als wolkenkunde, het herkennen van een slecht weer front, de gevaren van slecht weer in de bergen, maar vooral niet teveel risico’s nemen.
5. Materialen
Je brengt je eigen spullen mee en pakken we onze rugzak in met de benodigde materialen voor dag-, hutten- en alpine-tochten. Welke schoenen heb je nodig en welke materialen zijn het meest geschikt voor de diverse buitensportactiviteiten.
6. Sneeuw & ijs
Voor hen die van plan zijn de bergsport vervolgcursus in Oostenrijk te gaan volgen is deze module een must. Wat is een serac, een sneeuwprofiel etc. Wat we nog niet gaan doen is het lopen op stijgijzers, dat zal pas in Oostenrijk gebeuren…

Wanneer: 6 x op woensdag van 20.00 – 22.00 uur, en 3 praktijkweekenden
Data:        10 en 24 jan., 7 en 21 febr., 7 en 21 mrt. 
Docent
:    Ervaren vrijwilligers
Kosten:     leden € 102,-*/ niet-leden € 117,-*
Praktijk:   Winterkamperen 27-29 januari 2018, Kaart- en kompasweekend medio maart, Wandel- en klimweekend in april
Info:          Mail naar bergsport@nivon-arnhem.nl
* excl. reis- en verblijfskosten

Klik hier om je aan te melden

Volg, like en/of deel dit via:

Facebook
Facebook

OVER BERGSPORT ZON

Nivon Bergsportgroep Zuid Oost Nederland, oftewel ZON, is één van de drie regionale Nivon- bergsportgroepen in ons land en maakt deel uit van Nivon afdeling Arnhem.

de sportiefste uitdagingBergsport is een verzamelnaam voor tal van activiteiten; buiten de gebaande paden gaan, lopen door moeilijk terrein, abseilen, klimmen op rotsen, sneeuw of ijs, een gletsjer oversteken, een bivak maken, knopen leggen etc. Kortom, er komt veel bij kijken om met plezier en verantwoord in de bergen op pad te kunnen.

Naast de vaardigheden en ervaring is een goede conditie noodzakelijk. ZON organiseert elk jaar een basiscursus bergsport (zie deze pagina). Door het seizoen heen zijn er wandelingen, kompastochten, klimdagen, klettersteigen en tochten in Nederland en alpine gebieden. Voor deelname aan sommige tochten kan enige alpine ervaring verreist zijn. De zwaarte van de tochten wordt vooraf met de deelnemers besproken.

Bergsport zal niet voor iedereen weggelegd zijn maar voor diegene die het erop wagen zal het rauwe berglandschap een onuitwisbare indruk achterlaten en een ervaring om nooit te vergeten

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen