BERGSPORT ZUID-OOST NEDERLAND (ZON)

WANDELEN IN DE AVEYRON

Onder leiding van een gids wandelen in het Centraal Massief in Zuid-Frankrijk; langs de gorges van de Truyere,  de hoogvlaktes van de Aubrac, langs de rivier Lot en de vulkanen van de Cantal.

Kom mee genieten van deze prachtige landschappen.

Datum:

Prijs: € ……. volpension en vervoer, excl. reis (samen reizen mogelijk).

Opgave: bergsport@nivon-arnhem.nl

TRAILRUN 2-daagse

In samenwerking met Taalentrails organiseren we een trailrun-tweedaagse. De eerste dag rennen we van NS-station over onverharde paden over de hei en door het bos naar Natuurvriendenhuis De Bosbeek waar we overnachten.

De volgende dag rennen we langs de beroemde Wodanseiken en mooie beekjes weer terug over de Veluwe naar het treinstation. Plezier staat voorop, het is geen wedstrijd.

Datum: 28-29 okt. 2017

Prijs: € 55,- (niet leden € 70), incl. lakenpakket, avondeten, ontbijt en lunchpakket.

Info: J. Denekamp,  j_denekamp@hotmail.com

VERDWALEN IS BALEN

Leren omgaan met kaart, kompas en gps voor beginners rondom natuurvriendenhuis De Bosbeek.  Deze cursus is een must als je op een verantwoorde manier een kompas wilt leren gebruiken.

Datum: 27-29 okt 2017

Prijs:  € 75,- (niet leden € 90,-)  incl. warme maaltijd zaterdagavond

Opgavebosbeek@nivon.nl

KAYAK-KAMPEERWEEKEND

Lekker kayakken in Natuurgebied De Weerribben. We overnachten op een camping in Belt Schutsloot waar je ook kano’s kunt huren. Er zijn tochten van verschillende afstanden en zowel beginnende als ervaren kanoërs zijn welkom!

Datum: vrij-zon. 25-27 augustus 2017 VOL!! (er is al een wachtlijst)
Info: harrietboven@hotmail.com
Opgave: bergsport@nivon-arnhem.nl

17-19 FEB en 24-26 FEB – SNEEUWSCHOENWANDELEN

SneeuwschoenwandelenVOLGEBOEKT!!

Wil je wel eens op van die rackets door de sneeuw  lopen? Dan is dit je kans! Onder begeleiding van ZON-gidsen lopen we over niet-gebaande paden door de sneeuw in heuvelachtig Sauerland in Duitsland.
Dagelijks wandelen we zo’n 6 uur, ongeveer 15 km (lopen op sneeuwschoenen is zwaarder dan gewoon wandelen dus een goede conditie is vereist), vooral over niet-gebaande paden in heuvelachtig Sauerland. Uitvalsbasis is het natuurvriendenhuis aan de rand van het bos. Heb je ook zin om mee te gaan meld je snel aan.

Locatie: natuurvriendenhuis Mollseifen, aan de rand van het bos.Aanmelden: bergsport@nivon-arnhem.nl
Prijs ongeveer € 100,- (Nivon-lid), € 115 (niet-Nivon-lid) inclusief halfpension (meerpersoonskamers) in natuurvriendenhuis inclusief beddengoed.
Huur sneeuwschoenen € 10,- p.d.

BASISCURSUS BERGSPORT 2018

Het doel van deze beginnerscursus is om je de vaardigheden en kennis bij te brengen om met plezier en verantwoord in de bergen op pad te gaan.
De cursus is opgebouwd uit verschillende onderwerpen die met het cursusboek worden behandeld.
Samen vormt het een goede voorbereiding voor de wandel-/klim- en klettersteig-week rond Pasen in Frankrijk of op de alpinecursus in juli in Oostenrijk.

1. Alpine gevaren
Algemene zaken wanneer je in berggebieden op pad gaat. Ook komen zaken als conditie, EHBO en een bergsportmenu aan de orde.
2. Tochtenplanning
Je leert topografische kaarten te interpreteren, een tijdsplanning op te zetten en slim om te gaan met bagage en voeding. Ook wordt er ingegaan op de mogelijke gevaren en worden veel handige tips en ervaringen uit de praktijk gedeeld.
3. Touwtechnieken
Aandacht voor alle belangrijke touwhandelingen. Zaken die je moet weten en goed moet beheersen voor je op stap gaat.
4. Weerkunde
Met onderwerpen als wolkenkunde, het herkennen van een slecht weer front, de gevaren van slecht weer in de bergen, maar vooral niet teveel risico’s nemen.
5. Materialen
Je brengt je eigen spullen mee en pakken we onze rugzak in met de benodigde materialen voor dag-, hutten- en alpine-tochten. Welke schoenen heb je nodig en welke materialen zijn het meest geschikt voor de diverse buitensportactiviteiten.
6. Sneeuw & ijs
Voor hen die van plan zijn de bergsport vervolgcursus in Oostenrijk te gaan volgen is deze module een must. Wat is een serac, een sneeuwprofiel etc. Wat we nog niet gaan doen is het lopen op stijgijzers, dat zal pas in Oostenrijk gebeuren…

Wanneer: 6 x op woensdag van 20.00 – 22.00 uur, en 3 praktijkweekenden
Data:        10 en 24 jan., 7 en 21 febr., 7 en 21 mrt. 
Docent
:    Ervaren vrijwilligers
Kosten:     leden € 102,-*/ niet-leden € 117,-*
Praktijk:   Winterkamperen 27-29 januari 2018, Kaart- en kompasweekend medio maart, Wandel- en klimweekend in april
Info:          Mail naar bergsport@nivon-arnhem.nl
* excl. reis- en verblijfskosten

Klik hier om je aan te melden

Volg, like en/of deel dit via:

Facebook
Facebook

OVER BERGSPORT ZON

Nivon Bergsportgroep Zuid Oost Nederland, oftewel ZON, is één van de drie regionale Nivon- bergsportgroepen in ons land en maakt deel uit van Nivon afdeling Arnhem.

de sportiefste uitdagingBergsport is een verzamelnaam voor tal van activiteiten; buiten de gebaande paden gaan, lopen door moeilijk terrein, abseilen, klimmen op rotsen, sneeuw of ijs, een gletsjer oversteken, een bivak maken, knopen leggen etc. Kortom, er komt veel bij kijken om met plezier en verantwoord in de bergen op pad te kunnen.

Naast de vaardigheden en ervaring is een goede conditie noodzakelijk. ZON organiseert elk jaar een basiscursus bergsport (zie deze pagina). Door het seizoen heen zijn er wandelingen, kompastochten, klimdagen, klettersteigen en tochten in Nederland en alpine gebieden. Voor deelname aan sommige tochten kan enige alpine ervaring verreist zijn. De zwaarte van de tochten wordt vooraf met de deelnemers besproken.

Bergsport zal niet voor iedereen weggelegd zijn maar voor diegene die het erop wagen zal het rauwe berglandschap een onuitwisbare indruk achterlaten en een ervaring om nooit te vergeten