BERGSPORT ZUID-OOST NEDERLAND (ZON)

Bergsport Trefkamp in Brenta-Adamello, Italië

Van zaterdag 20 juli t/m zondag 18 augustus is het jaarlijkse trefkamp weer op ‘Camping Fae’, SantÁntonio di Mavingnola.

U bent van harte welkom. Meer info: https://bergsporttrefkamp.blogspot.com

EERDERE ACTIVITEITEN

VERDWALEN IS BALEN

Leren omgaan met kaart, kompas en gps voor beginners rondom natuurvriendenhuis De Bosbeek.  Deze cursus biedt uitkomst voor diegenen die zich de kennis van verantwoord kompasgebruik eigen willen maken.
Een route buiten de gebaande paden, slecht weer tijdens een tocht of ineens overvallen worden door mist; allemaal omstandigheden waardoor kennis van kaart en kompas een noodzaak wordt.

Datum: 5-7 april 2019
Prijs:  € 75,- (niet leden € 100,-)  incl. warme maaltijd zaterdagavond
Opgave: bergsport@nivon-arnhem.nl

OV-WANDELTWEEDAAGSE

Veluwe Zwerfpad: Deze bosrijke 2-daagse komt langs het Wekeromse Zand, Planken Wambuis en de Ginkelse heide. De eerste dag, 24 km. gaat van NS-station Lunteren naar De Bosbeek. De tweede dag, 13 km. gaat naar NS-station Oosterbeek.

  • Datum: 6-7 april 2019
  • Kosten: € 50,- (niet-leden € 75,-) incl. lakenpakket, avondeten, ontbijt en lunchpakket.
  • Je wandelt op eigen gelegenheid en overnacht op de Bosbeek.

Opgave: bergsport@nivon-arnhem.nl

Bergwandelen Zuid Veluwezoom

Onderleiding van een gids wandelen we 2 dagen vanaf NS station Rhenen, via natuurvriendenhuis De Bosbeek (waar we overnachten) naar NS station Arnhem. Een “bergwandeling” door dit stuwwallengebied met o.a. de Grebbenberg, Wageningseberg en Duno, dagelijks zo’n 20 km.

Datum: 6-7 apr. 2019.

Prijs: € 75,- (niet leden € 95,-) incl. lakenpakket, avondeten, ontbijt en lunchpakket, tochtbegeleiding.

Opgave: bergsport@nivon-arnhem.nl

BASISCURSUS BERGSPORT 2019

Het doel van deze beginnerscursus is om je de vaardigheden en kennis bij te brengen om met plezier en verantwoord in de bergen op pad te gaan.
De cursus is opgebouwd uit verschillende onderwerpen die met het cursusboek worden behandeld.
Samen vormt het een goede voorbereiding voor de wandel-/klim- en klettersteig-week rond Pasen in Frankrijk of op de alpinecursus in juli in Oostenrijk.

LET OP: De start van deze cursus is verschoven naar maart/april.
De exacte data volgen nog.
Je kunt je nog altijd aanmelden ! (zie onderaan)

1. Alpine gevaren
Algemene zaken wanneer je in berggebieden op pad gaat. Ook komen zaken als conditie, EHBO en een bergsportmenu aan de orde.
2. Tochtenplanning
Je leert topografische kaarten te interpreteren, een tijdsplanning op te zetten en slim om te gaan met bagage en voeding. Ook wordt er ingegaan op de mogelijke gevaren en worden veel handige tips en ervaringen uit de praktijk gedeeld.
3. Touwtechnieken
Aandacht voor alle belangrijke touwhandelingen. Zaken die je moet weten en goed moet beheersen voor je op stap gaat.
4. Weerkunde
Met onderwerpen als wolkenkunde, het herkennen van een slecht weer front, de gevaren van slecht weer in de bergen, maar vooral niet teveel risico’s nemen.
5. Materialen
Je brengt je eigen spullen mee en pakken we onze rugzak in met de benodigde materialen voor dag-, hutten- en alpine-tochten. Welke schoenen heb je nodig en welke materialen zijn het meest geschikt voor de diverse buitensportactiviteiten.
6. Sneeuw & ijs
Voor hen die van plan zijn de bergsport vervolgcursus in Oostenrijk te gaan volgen is deze module een must. Wat is een serac, een sneeuwprofiel etc. Wat we nog niet gaan doen is het lopen op stijgijzers, dat zal pas in Oostenrijk gebeuren…

Wanneer: 6 x op woensdag van 20.00 – 22.00 uur, en 3 praktijkweekenden

Docent
:    Ervaren vrijwilligers
Kosten:     leden € 102,-*/ niet-leden € 117,-*
Praktijk:  Winterkamperen 25-27 januari 2019,  Kaart- en kompasweekend 5-7 april, Wandel- en klimweekend eind april.
Info:          Mail naar bergsport@nivon-arnhem.nl
* excl. reis- en verblijfskosten

Klik hier om je aan te melden

WANDELWEEK: AVEYRON

Wandelen onder leiding van een gids in het Centraal
Massief in Frankrijk. In Aveyron schijnt  volop de zon
en bloeien de bloemen. Heerlijk dus om door dit
Franse landschap te wandelen.

  • datum: vrijdag 10 tot vrijdag 17 mei 2019,
  • Aveyron (Frankrijk)
  • prijs: € 450 (lid), €500 (niet-lid), inclusief reiskosten ter
    plaatse.
  • Info + opgeven: bergsport@nivon-arnhem.nl
  • Meer info: Henk Houthuijzen tel. 0481 35 43 08

WINTERWEEKEND: WANDELEN / SNEEUWSCHOENLOPEN

Onze jaarlijkse eerste buitensportactiviteit in een nieuw jasje. Vanuit een natuurvriendenhuis nabij Malmédy gaan we dit weekend op pad met hopelijk sneeuwschoenen door de prachtige omgeving van dit deel van België. Rondom de Hoge Venen zijn er diverse mogelijkheden voor sneeuwschoentochten of gewone wandelingen.
Wees er snel bij want de plekken zijn beperkt!


Datum:
25-27 januari 2019
Kosten:
ong. € 50,- excl. reis- en verblijfskosten
Opgave: bergsport@nivon-arnhem.nl

OVER BERGSPORT ZON

Nivon Bergsportgroep Zuid Oost Nederland, oftewel ZON, is één van de drie regionale Nivon- bergsportgroepen in ons land en maakt deel uit van Nivon afdeling Arnhem.

de sportiefste uitdagingBergsport is een verzamelnaam voor tal van activiteiten; buiten de gebaande paden gaan, lopen door moeilijk terrein, abseilen, klimmen op rotsen, sneeuw of ijs, een gletsjer oversteken, een bivak maken, knopen leggen etc. Kortom, er komt veel bij kijken om met plezier en verantwoord in de bergen op pad te kunnen.

Naast de vaardigheden en ervaring is een goede conditie noodzakelijk. ZON organiseert elk jaar een basiscursus bergsport (zie deze pagina). Door het seizoen heen zijn er wandelingen, kompastochten, klimdagen, klettersteigen en tochten in Nederland en alpine gebieden. Voor deelname aan sommige tochten kan enige alpine ervaring verreist zijn. De zwaarte van de tochten wordt vooraf met de deelnemers besproken.

Bergsport zal niet voor iedereen weggelegd zijn maar voor diegene die het erop wagen zal het rauwe berglandschap een onuitwisbare indruk achterlaten en een ervaring om nooit te vergeten

Volg, like en/of deel dit via:

Facebook
Facebook

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen

Hallo daar!