In verband met Corona vervalt de bijeenkomst van 14 januari (code 544). Er wordt een extra bijeenkomst toegevoegd op 4 februari.

AANMELDEN

Vanwege de Corona regels is inschrijving vooraf verplicht en is het
maximaal aantal per cursus 30 deelnemers.

De cursus wordt twee maal gegeven, s’middags en in de avond, opdat zoveel mogelijk NIVON leden en niet-leden kunnen deelnemen.

GERRIT ROMEIJN

De inleider, Gerrit Romeijn, heeft een aantal malen cursussen over oude Jazzmuziek voor het NIVON en andere organisaties verzorgd. Toen is gevraagd om ook Blues te behandelen. Omdat hij al vanaf zijn jeugd Bluesmuziek verzamelt, naast Jazz een muzikale liefde, voldoet hij graag aan deze vraag.

Blues toen en nu
“Zwarte muziek is mooi en doet er toe”.
Een variatie op serieuze leuzen die recent bij de uitbarsting van protest tegen discriminatie in de VS en ook in Nederland veel gehoord werden. Zwarte muziek, de Blues, is in tweede helft van de 19-de eeuw ontstaan uit de situatie waarin het zwarte deel van de bewoners van de VS zich bevond en gedeeltelijk nog bevindt. Het is de manier om overheersende gevoelens, vaak ellende maar niet altijd, te kunnen uiten. De Blues geeft een indringend inzicht in die gevoelens en omstandigheden. Honderd jaar geleden, in 1920, werden de eerste opnamen van de Blues gemaakt, dus ook daarom zijn er nu redenen om ons in die muziek te verdiepen!

In de cursus van drie delen gaan we in op het ontstaan en de ontwikkeling van de Blues tot nu, en op de enorme invloed op Jazz, Pop, Rock en andere niet-klassieke muziek. Invalshoek is de inhoud, de persoonlijke emotie die wordt overgebracht. Daarom zijn veel teksten vertaald en wordt film en foto materiaal gebruikt om dicht bij de vertolkers te kunnen komen. Ook de Blues in Nederland komt aan de orde!

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen