GEZOND EN WEL: lezingenserie

Voor de derde keer organiseren we in februari op 3 dinsdagen een lezingenserie over gezondheid en welzijn. In 2018 ging het over stress, de biologisch klok en betere zorg door verschil te maken tussen mannen en vrouwen.
In 2019 staat ons ons tweede brein, de darmen, centraal, oftewel

DE CHARME VAN JE DARMEN

De bacteriën in onze darmen hebben invloed op onze afweer, hersenen, gedrag, ontstaan ziekten. We weten er hoe langer hoe meer van en er worden verrassende ontdekkingen gedaan.  De rode draad in de (interactieve) lezingen is de eenheid van lichaam en geest.

Dinsdag 12 februari 14.30 16.30 uur
Karin Kersten, ervaringsdeskundige* 

Luisteren naar je lichaam en kiezen voor
gezonde gewoontes.

Voedsel komt uitgebreid aan de orde, maar ook stress, afweersysteem, en gebruik medicijnen (wel niet), elektromagnetische straling, mondgezondheid, psychische kant, zware metalen, stress en cosmetica.
Aan de hand van de eigen ervaringen wordt benadrukt hoe belangrijk het is goed voor jezelf te zorgen en daarbij  te letten op eenheid van lichaam en geest.
Karin Kersten was secretaresse, kreeg psoriasis en daarna een schildklierprobleem net na de geboorte van haar dochter. Zij verdiepte zich toen in een gezonde leefstijl en adviseert nu mensen daar over. Meer informatie op www.happyhabits.eu 


Dinsdag 26 februari 14.30 – 16.30 uur 

Prof. Dr. Wiel Hoekstra – In eigen woorden*

Micro-leven in onze darmen.
Hoe beïnvloedt dat onze gezondheid?
Wetenschappelijke verdieping (begrijpelijk voor een lekenpubliek) van hetgeen in de lezing hiervoor van 12 februari aan de orde is gekomen.  In ons lichaam leven allerlei micro-organismen; die van de spijsvertering komen vandaag uitgebreid aan bod.
Wat betekenen die bacteriën voor ons? Ze beïnvloeden ons  zowel in positieve als in negatieve zin. Beide aspecten komen aan de orde met vooral aandacht voor de vraag hoe verkregen kennis wordt toegepast voor preventie en genezing van darmaandoeningen.
* Wiel Hoekstra heeft chemie met microbiologie gestudeerd in Utrecht. Van 1980 tot 2004 was hij hoogleraar Algemene microbiologie aan die universiteit. Van 2004 tot 2006 was hij directeur wetenschap bij de KNAW en vanaf 2011 bestuurslid bij de Stichting Biowetenschappen Maatschappij.


Dinsdag 12 maart  14.30 – 16.30 uur
Marjo Oosterbaan*
Stress, vermoeidheid, darmklachten.

Communicatie darmen met hersenen
Op deze middag worden beide vorige lezingen geïntegreerd waarbij de eenheid van lichaam en geest bij ziekte en genezing centraal staat. Het accent ligt op stress, vermoeidheid, burn-out, depressie en darmklachten. Behalve praktijkverhalen komt ook de biologische kant aan de orde. Meer informatie op www.marjooosterbaan.nl/
* Marjo Oosterbaan is o.a. docente Biologie en Natuurgenezer


Kosten:
  leden € 5, niet-leden € 7,50
Aanmelden niet nodig, betaal aan de zaal